Luennot, puheet, esitelmät

Haluan jakaa oppimaani tallusteltuani saappaat jalassa Lapin metsissä ja nappaskengissä Kainuussa viimeksi Kuhmon kaupunginjohtajana.  Luennoin mielelläni metsätaloudesta, johtamisesta, vuorovaikutuksesta, elämästä, tasa-arvosta, esimiestyöstä, uusien asioiden kuten esimerkiksi modernin puurakentamisen läpiviennistä ja ihmisiä kunnioittavasta johtamisesta.

Opaspalvelut

Olen toiminut kaupunkioppaana Kuhmossa ja Rovaniemellä, matkanjohtajana Kyproksella ja talkoillut Levillä Marian kappelissa. Luonto, elinkeinot, historia, ortodoksisuus teemoina ovat tärkeitä. Ota yhteyttä. Opastuspalvelujen ammattitutkinnon tein 2019-2020. Opastan suomeksi, saksaksi, englanniksi ja ruotsiksi. 

Rovaniemen Arktikumissa esittelen pohjoisen historiaa, arktista luontoa, ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja elinkeinoja. Arktikum on museo ja tiedekeskus Rovaniemellä – tilaukset opastoiveella suoraan Arktikumista, os info@arktikum.fi                                                      http://www.arktikum.fi

Kirjoitan

Tarvitsetko nopean avun raportin laadintaan? Tiedotteen? Artikkelin? Mielipidekirjoituksen?

Olen kirjoittanut sanoma- ja aikakauslehtiin viidellä vuosikymmenellä, toiminut kymmenen vuotta Metsälehden, neljättä vuotta Kuhmolaisen ja nyt myös Lapin Kansan kolumnistina. Blogeja on vuodesta 2013. Olen laatinut lukuisia raportteja, esittelyjä ja tiedotteita.

Olen kirjoittanut oppikirjan Metsänomistajasta yrittäjäksi v.1990 ja v. 2021 kirjan Ortodoksisia arkirukouksia Lintulan ja Valamon luostareiden toiminnan tukemiseksi. Sitä voi tilata luostareiden verkkokaupoista tai ostaa luostareiden kaupasta.

Sparraus, fasilitointi, mentorointi

Kumppaneilleni MDI:lle, ProAgria Lapille ja Valmennuksen Vireelle olen Senior Advisor, kokemusneuvonantaja. Olen saanut tehdä työtä pitkään asiantuntijana, esimiehenä ja johtajana. Haluan jakaa oppimaani mentoroimalla, tukemalla esimiestyötä ja myös fasilitoimalla, vetämällä, juontamalla tilaisuuksia.

Pyydä tarjous. Mahdottomia toimeksiantoja on harvoin.

Väritystyöt

Pienestä pitäen olen töherrellyt piirroksia ja vesiväritöitä. Pidin pienen näyttelyn Kuhmon kirjastolla v.2017. Suunnitteilla on yhteisnäyttely Heikki Huotarin ja Maija Pennan kanssa Kuhmo-talolle marraskuulla 2021. Ystäväni Riikka Köngäs toimii konservaattorina yrityksessään Papinniemen konservointi.  Ystäväni Niina Piirainen ja hänen äitinsä Arja Teikola saivat minut osallistumaan Karl Warghin kurssille jokunen vuosi sitten.  Heidän kannustuksensa on ollut tärkeää ihmetellessäni pääni sisältä pursuilevia eläin- ja ihmisolentoja, joista saattaa tulla esimerkkejä näillekin sivustoille.